Per 1 april is Kyra Plitscher de nieuwe provinciaal JOGG-coördinator Limburg Midden-Noord. Wie is Kyra, wat doet ze voor JOGG en wat wil ze met JOGG bereiken? We vroegen het haar.

Wie ben je?

Ik ben Kyra Plitscher, 30 jaar oud en woon in Sittard. Per 1 april volg ik Bart Verheijden op als Provinciaal JOGG-coördinator Limburg Midden-Noord. Een nieuwe rol waar ik veel zin in heb. Daarnaast ben ik als Adviseur Publieke Gezondheid werkzaam bij de GGD Limburg-Noord. Mijn vrije tijd besteed ik het liefst met familie en vrienden. Ik ben graag buiten, maar vind het ook heerlijk om een avondje te Netflixen of een goed boek te lezen.

JOGG? Wat is dat eigenlijk? En wat wil JOGG bereiken?

Ieder kind heeft het recht om gezond op te groeien. Voor Jongeren Op Gezond Gewicht betekent dit dat een kind kan opgroeien in een gezonde omgeving die verleidt tot een gezonde leefstijl. Maar ook dat een kind gepaste en effectieve zorg en ondersteuning krijgt wanneer er al sprake is van overgewicht of obesitas. Door een samenhangende landelijke, provinciale en gemeentelijke inzet wordt gewerkt aan het creëren van deze nieuwe werkelijkheid. De integrale JOGG-aanpak is een van de speerpunten van het Nationaal Preventieakkoord.

Waarom vind jij dat belangrijk?

Ook ik vind het belangrijk dat ieder kind kan opgroeien in een gezonde omgeving. Omdat een ongezonde leefstijl en zeker ook overgewicht nadelige gezondheidseffecten (op de korte en lange termijn) met zich meebrengt, lever ik hier graag een bijdrage aan.

Wat ga jij precies doen voor JOGG?

Als Provinciaal JOGG-coördinator zet ik me ervoor in om de provinciale en regionale samenwerking tussen gemeenten door te ontwikkelen en om kennisuitwisseling te stimuleren. De verbinding tussen preventie en zorg voor kinderen met overgewicht en obesitas gaat hierin een steeds prominentere rol spelen. Limburg gaat Your Coach next Door op steeds meer plaatsen als ketenaanpak inzetten. Daarnaast kan ik gemeenten adviseren bij de verdere vormgeving van hun JOGG-aanpak.

Wat is jouw ultieme JOGG-droom?

Mijn droom is dat kinderen met overgewicht en obesitas de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben én dat er voor alle kinderen en jongeren de mogelijkheid bestaat om op te groeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief