U zoekt op {{ keyword }}:

Blog: 78 jaar en gestart met walking football, “daar doe ik het voor!”

"Senioren volgen deze lessen, omdat samen bewegen vooral leuk is."

Toen ik 15 jaar werd, wist ik het zeker: ik wilde gymnastiekleraar worden. De reden? Ik werd blij van de gymnastiekles, het naschoolse sportaanbod en sporten bij de turn-, volleybal- en tennisvereniging. Ik was geen topsporter, maar ik vond wel veel sporten leuk en switchte regelmatig van sport. Ik had geluk met mijn gymleraren en trainers. Zij maakten van de lessen en trainingen meer dan alleen dat uurtje oefeningen doen. Zij zorgden voor een groepsgevoel en het erbij horen. Ze lieten me helpen en gaven me net dat beetje extra aandacht dat je als puber nodig had. Met mijn diploma op zak gaf ik gymnastiekles op verschillende scholen, maar ook zwemlessen. Ik merkte dat ik, naast dat zwemdiploma of dat punt voor hoogspringen, juist het plezier in bewegen erg belangrijk vond.

 

Toen ik kennismaakte met ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ was ik verkocht. In de volksmond ook wel MBvO genoemd. Ik heb direct de MBvO-opleidingen gevolgd, want lesgeven aan senioren vraagt specifieke kennis en vaardigheden. In die opleiding kwam ik erachter wat ik zo belangrijk vond: met bewegen als middel een bijdrage leveren aan de levenskwaliteit van mensen voor wie sport en bewegen niet vanzelfsprekend is. Anders gezegd; senioren volgen deze lessen, omdat samen bewegen vooral leuk is. Bewegen doet hen goed en ze krijgen meer sociale contacten. Ze komen voor de gezondheid en blijven voor de koffie.

 

Begin november kwam ik op het congres ‘positieve gezondheid’ de voorzitter van een lokale seniorenraad tegen. In 2014 heb ik samen met hem een sportstimuleringsproject voor senioren opgezet. Even terug in de tijd: een MBvO docent startte in 2014 samen met de  seniorenraad een project met als doel: senioren in de leeftijd 60-85 jaar, die onvoldoende lichamelijk actief zijn, meer te laten bewegen. Een zogenaamd GALM-project. Ik adviseerde destijds de projectgroep, een enthousiaste groep vrijwilligers. Samen met de gemeente Voerendaal werd de doelgroep persoonlijk benaderd, er werd een fittest georganiseerd en nieuw beweegaanbod gestart. De voorzitter was bij de start wat sceptisch, “de mensen willen hier niet zo”, zei hij.

 

Nu, 3 jaar later, was ik heel benieuwd hoe het ermee stond. Stralend vertelde de voorzitter van de seniorenraad dat de beweeggroepen die toen gestart waren nog steeds bestonden. Dat er zelfs nieuwe groepen opgestart  waren. Maar ook dat hij zelf op zijn 78ste was gestart met walking football. Zijn voetbalteam bestaat uit twintig senioren en ze spelen zelfs walking football-toernooien. Hij vertelde enthousiast hoe hij geniet van het bewegen en van het praatje erna. “Je voelt je fitter en hebt meer sociale contacten. Geweldig toch?!”

 

Een prachtig moment om te ervaren hoe ons werk bijdraagt aan een vitale samenleving. Door onze opleidingen maken Limburgse MBvO-docenten gemeenten, sport- en ouderenverenigingen enthousiast om senioren meer te laten bewegen. Ik help die lokale professionals en vrijwilligers om zo’n beweeg- of sportstimuleringstraject te realiseren met als doel dat er (nieuwe) beweeggroepen starten. Uiteraard onder leiding van deskundige docenten. Zo bereiken we de inactieve en/of kwetsbare senioren die vaak in een sociaal isolement zitten. Zij bewegen weer, waardoor ze fitter worden én langer zelfstandig blijven. Bovenal, ze doen weer mee en horen erbij.

 

Nu, 32 jaar nadat ik mijn opleiding afrondde, word ik nog steeds blij van de enthousiaste verhalen van de deelnemers. De mensen die nooit eerder van sporten genoten, zeggen tegen me ”hier krijgen ze me nooit meer weg”. Dat zijn die mooie ‘daar doe ik het voor’ momenten.

 

Ps. We zoeken altijd enthousiaste MBvO-docenten. Ben je geïnteresseerd, kijk dan eens op deze site.

Auteur: Simone Gerono - Adviseur Sport en Bewegen

 

Twitter: @SimoneGerono

Klik hier voor mijn volledige profiel

Contactpersoon

Simone Gerono - Adviseur Sport en Bewegen neem gelijk contact met mij op VIA:

06 - 31 044 933

mail: s.gerono@huisvoordesport.org

WILT U FACTS & FIGURES OVER
SPORT EN BEWEGEN IN LIMBURG?

WIJ HEBBEN ALLES VOOR U OP EEN RIJTJE GEZET.

zie alle facts

PARTNERS

Provincie Limburg
Sportkracht12
Go for Gold
Vereniging Sport en Gemeenten
Staand Goud
The MovieFactory