U zoekt op {{ keyword }}:

Blog: Je hebt wel eens dromen die je wakker houden…. tot je ze uitvoert.

Een van de oplossingen die ik zie is de samenwerking van de diverse clubs op één sportpark. Wij noemen dat de Open Club gedachte.

Als ik zondagochtend zoals gewoonlijk met mijn mountainbike door het Limburgse landschap fiets, dan besef ik pas wat vrijheid is en hoe rijk wij zijn. De dauw op het gras, een opkomende zon en de verkleurende bladeren aan de bomen in de heuvels van ons Limburg. Schitterend. Mensen wandelen, fietsen, rennen, golfen, voetballen, tennissen, handballen, jeu-de-boulen of rijden paard. Met een beetje geluk hoor je de muziek van een harmonie die repeteert in het buurthuis. Dan nog de vele binnensportactiviteiten die ik van de buitenkant niet kan zien. En elk weekend kruist wel een evenement mijn pad. Ergernis? Nee helemaal niet, want als directeur bij Huis voor de Sport Limburg ben ik blij met alles wat beweegt. Het is goed voor mensen en goed voor Limburg.

 

Het sportlandschap verandert wel. Hoe graag ik ook zou willen dat we nog alles in stand zouden kunnen houden, de werkelijkheid is anders. Al fietsend door Limburg passeer ik veel kleinere clubs, en dat zijn er heel veel, in Limburg. Ze kampen met terugloop van leden en vrijwilligers, afname van financiële middelen, minder ondersteuning van de overheid en de wurggreep van wet en regelgeving.  Meer met minder, burgerkracht, de rol van de faciliterende overheid zijn allemaal uitspraken die uiteindelijk neerkomen op platte bezuinigingsmaatregelen. Dit leidt uiteindelijk tot een afname van de sport in verenigingsverband en minder talenten in ons zo succesvol sportland – Nederland. Dat lees je ook terug in het onderzoek ‘De toekomst van sport in Nederland tot 2030: Trendscenario’s Sport Toekomstverkenning’.

 

Een van de oplossingen die ik zie is de samenwerking van de diverse clubs op één sportpark. Wij noemen dat de Open Club gedachte. Een omgeving groot of klein waar niet alleen de accommodatie gedeeld wordt, maar vooral op programmaniveau wordt samengewerkt. Samen het park onderhouden waar de school de sportles verzorgt, senioren in de ochtend elkaar ontmoeten en samen wandelen, fietsen of een kaartje leggen. Waar kinderen na school gaan sporten of spelen en vanaf 18.00 uur de trainingen starten voor de oudere jeugd en senioren. Met al dan niet  een grote kantine die elke avond open is. Een programma dat uitgevoerd wordt door professionele buurtsportcoaches, betaald door de gemeenten, samen met vrijwilligers en overig kader zoals studenten en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Fictie of droom? Nee werkelijkheid. Al staan we nog aan het begin. Er zijn al heel mooie voorbeelden in Limburg. Dat gaat niet van zelf. Het is vallen en opstaan en het vergt moed. Moed om over je eigen grenzen heen te kijken. Durven na te denken over je toekomst en als vereniging zelf de regie te nemen. Daar heb je wel de steun nodig van een gemeente met een visie die helder aangeeft wat nodig is voor een vitale samenleving. Wat wel en wat niet kan.  ‘Ik geloof in de Open Club en de mogelijkheden en ik wil dit graag met jullie delen.’ Lees er meer over in deze nieuwsbrief . Met een nieuwe, frisse opmaak en met belangrijk nieuws voor Limburgse sportverenigingen.

 

Over 10 jaar hoop ik nog steeds door onze prachtig provincie te mogen fietsen. Misschien iets minder hard, maar met nog meer sportief recreërende mensen in de buitenruimte. Langs minder maar wel meer bruisende sportparken. Met meer mensen en een diversiteit aan sporten.

 

Auteur: Jack Opgenoord - Directeur

 

Twitter: @opgenoord

Klik hier voor mijn volledige profiel

Contactpersoon

Jack Opgenoord - Directeur neem gelijk contact met mij op VIA:

046 - 477 05 90

mail: j.opgenoord@huisvoordesport.org

WILT U FACTS & FIGURES OVER
SPORT EN BEWEGEN IN LIMBURG?

WIJ HEBBEN ALLES VOOR U OP EEN RIJTJE GEZET.

zie alle facts

PARTNERS

Provincie Limburg
Sportkracht12
Go for Gold
Vereniging Sport en Gemeenten
Staand Goud
The MovieFactory