Het is bijna twee jaar geleden dat de privacywet in heel Europa van kracht werd. De afgelopen jaren hebben veel verenigingen gewerkt aan hun interne organisatie om te voldoen aan deze wetgeving. Websites zijn aangepast, overeenkomsten met vrijwilligers zijn opgesteld en er is veel meer aandacht voor de privacy van de leden.

Gebruik deze tijd nuttig

Toch merken we dat de aandacht voor privacy in de afgelopen periode wat verslapt. Juist nu het actieve verenigingsleven is lamgelegd (dat vinden wij natuurlijk ook verschrikkelijk), kun je wel de privacyregels in jouw vereniging nog eens onder de loep nemen. Zeker omdat de Autoriteit Persoonsgegevens controleert op -het niet naleven- van de privacywetgeving. Afgelopen maand heeft de KNLTB namelijk nog een mega boete ontvangen voor het schenden van de privacy van haar leden.Veel verenigingen zijn aan de slag gegaan. Het belangrijkste is om up-to-date te blijven. Niet alleen om te voldoen aan de wet, maar ook de om de leden te informeren over wat jouw vereniging doet aan de privacywet. Zorg voor borging, neem nieuwe vrijwilligers mee in de afspraken die er gemaakt zijn en leg uit hoe jouw vereniging omgaat met het verstrekken van ledenlijsten en het maken van foto’s.

Wat wil de wet?

De wet eist van een vereniging dat je kunt aantonen dat er alles aan hebt gedaan om de privacy te waarborgen. In het kort komt erop neer dat:

  • ICT-systemen op orde zijn
  • beveiliging van computers en telefoons in orde is
  • vast is gelegd wie in de organisatie persoonlijke gegevens mag en kan inzien en behandelen
  • toestemmingsverklaring van leden zijn geregeld
  • een verwerkingsregister is opgesteld
  • overeenkomsten zijn gesloten sluiten met derden over uitwisseling van persoonsgegevens

Twijfel je? Neem vooral contact op!

Twijfel je of jouw vereniging wel voldoet aan de wetgeving? Of wil je controleren of jouw inschrijfformulier voor nieuwe leden voldoet aan de wetgeving, naam dan gerust contact op met Joseph Majoie.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief