Wat hebben we met zijn allen uitgekeken naar deze sportzomer. Eindelijk weer sportevenementen en nog wel met publiek. Genieten van het EK-voetbal, Tour de France en Wimbledon. De amusementswaarde en beleving is vele malen hoger dan andere jaren nu het juk van de ‘lockdown’ eindelijk is afgegooid. We hopen dat ook de uitgestelde Olympische Spelen een groot succes worden ondanks de massale afwezigheid van het publiek. Maar het blijft niet bij ‘brood en spelen’ alleen.

Sporten in openbare ruimte

De buitenruimte wordt, mede door de coronacrisis, steeds intensiever gebruikt door sporters. Als je op een doordeweekse avond door een willekeurig park of over een veldweg fietst, zie je steeds meer groepjes hardlopers, wandelaars, parkvoetballers, boksers en bootcampers. Ik moet bekennen dat het zien van andere sportende mensen mij motiveert. Maar of dit voor iedereen zo werkt? Gemeenten investeren in ieder geval steeds meer in het faciliteren van sporten en bewegen in de openbare ruimte. Ook worden sportaccommodaties meer openbaar en vrij toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Koppeling

Om sporten en bewegen te stimuleren moet er echter een koppeling gemaakt worden tussen de uitdaging van de omgeving en de psychologische behoefte en motivatie van de potentiële sporter. Wat we nog niet weten is waar verschillende sporters en niet-sporters eigenlijk behoefte aan hebben. En hoe we met de inrichting van de omgeving ook mensen die nog niet sporten in beweging kunnen krijgen. Je moet het geluk hebben dat je iemand vindt die je meeneemt naar de eerste activiteit. Of je blijft sporten, is vaak afhankelijk van degene die je de plezierbeleving van de tak van sport of gekozen beweegvorm bijbrengt. Als het klikt met de groep waarmee je samen sport, is er een perfecte match. Buddyachtige constructies en groepsdruk spelen dan ook een belangrijke rol.

Fijne (sport)zomer!

Ik gun ons allemaal veel sportkijkgenot deze zomer en een heel fijne vakantie met een goede balans tussen rust en activiteiten onder het motto van oud NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra: “Sport is prachtig om naar te kijken en machtig om zelf te doen.” Let een beetje op elkaar en kom gezond en uitgerust weer thuis.

Jack Opgenoord
Directeur

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief