Zondagochtend: twee gebroken spaken in het wiel van mijn mountainbike. Dit keer dus geen tocht over onze supermooie veldwegen en goed onderhouden MTB-routes van MOZL, maar als goed alternatief een stevige wandeling samen met mijn vrouw rondom ons dorp Schimmert.
In de regen, wind door de haren, frisse lucht in de longen en genieten van een mooie route en natuur. Ook wandelen is leuk, goed voor de conditie en gezondheid. Dat gun je iedereen. Onderzoek uit 2016 toont aan dat wandelen een positief effect heeft op je gemoed. Na slechts 12 minuten wandelen krijgen we al een beter humeur, meer focus, meer veerkracht en meer zelfvertrouwen. Als je stevig doorstapt maakt het lichaam net als bij andere sporten endorfine en serotonine aan. De zogenaamde ‘gelukshormonen’. Maar ook als je langzaam loopt heeft, dat al een groot effect. Onderzoeker Thom Hartmann schrijft hier bijvoorbeeld over in zijn boek ‘Loop je zorgen uit je lijf’.
Wandelen maakt gelukkiger
Zeker in deze coronatijd is wandelen en rennen in de buitenruimte een geweldig alternatief. 20 keer minder kans op besmetting dan binnen, mits je je aan de regels houdt. Het ontstresst, maakt je weerbaarder en gelukkiger. Het is laagdrempelig, kost bijna niks en kan overal. Wandelen in de buitenruimte op het platteland, over veldwegen maar ook in de stad en in de parken. Dit gun je toch iedereen. Zeker in deze tijd.
Beweegnorm en corona
Laatst hoorde ik een geweldig creatief verhaal over iemand die ook noodgedwongen thuis moet werken. Normaal loopt hij elke ochtend om 8.00 uur ongeveer 20 minuten naar zijn werk en dat doet hij nu ook. Snel de boterham en krant en dan 20 minuten lopen. Nu een niet naar het werk maar in zijn buurt. Klokslag 8.00 uur achter de computer. Tussen de middag een half uur lunchwandelen. Nu niet met zijn collega’s maar met zijn vrouw. En ja hoor, je raadt het al. Om 16.30 uur loopt hij weer zijn 20 minuten. Hij komt ook in coronatijd aan zijn beweegnorm.
Jack Opgenoord
Directeur Huis voor de Sport Limburg