Meer dan fysiek fit: Sport & Bewegen is ook belangrijk voor je mentale gezondheid 

Mentale gezondheidsproblemen komen wereldwijd steeds vaker voor. Uit recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat naar schatting 1 op de 8 mensen kampt met mentale gezondheidsproblemen. In Nederland geeft meer dan 1 op de 5 mensen aan in hun leven met mentale klachten te hebben geworsteld. Vooral tijdens en na de COVID-19 pandemie zijn deze aantallen gestegen, doordat velen te maken kregen met isolatie, onzekerheid en verlies. 

Onder jongeren wordt de stijging van mentale problemen als zorgwekkend beschouwd: bijna 40% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft regelmatig last van mentale gezondheidsproblemen. Tegelijkertijd ervaren volwassenen van alle leeftijden toenemende stress door werkdruk, financiële zorgen of persoonlijke uitdagingen.  

 

Waarom is het belangrijk om mentaal gezond te zijn? 

Mentale gezondheid is de basis voor een gelukkig, productief en zinvol leven. Wanneer je mentaal gezond bent, ben je beter in staat om met stress om te gaan, goede relaties te onderhouden en optimaal te functioneren in het dagelijks leven. Een goede geestelijke gezondheid bevordert ook fysieke gezondheid, doordat het immuunsysteem wordt versterkt en de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, vermindert. 

Aan de andere kant kunnen mentale problemen zoals stress, te weinig zelfvertrouwen, angst en depressie nadelige effecten hebben. Ze verminderen niet alleen de levenskwaliteit, maar kunnen ook leiden tot uitputting, isolement en zelfs werkonbekwaamheid. Bovendien verhogen ze de kans op fysieke problemen, zoals slaapproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Daarom is het enorm belangrijk om tijd en energie te investeren in het behoud van mentale gezondheid. 

 

Sport en Bewegen helpt je mentale gezondheid positief te beïnvloeden. 

‘Sport en Bewegen’ spelen een cruciale rol in het verbeteren van de mentale gezondheid. Fysiek actief zijn kan positief invloed hebben op: 

Stressreductie: Sporten helpt bij de afgifte van endorfines, de ‘gelukshormonen’ van het lichaam. Deze stoffen verbeteren de stemming en verminderen gevoelens van stress en spanning. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stresshormonen zoals cortisol te verlagen, wat leidt tot een kalmer en meer ontspannen gevoel. 

Het versterken van zelfvertrouwen en zelfbeeld: Door te sporten verbeter je niet alleen je fysieke fitheid, maar ook je zelfbeeld. Het bereiken van sportieve doelen, hoe klein ook, kan je een gevoel van voldoening en trots geven. Dit versterkt het zelfvertrouwen, wat een positief effect heeft op hoe je naar jezelf kijkt en dit naar buiten toe uitstraalt. 

Sociale interactie: Veel sporten, zoals teamsporten of groepslessen, bieden een gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden. Dit kan gevoelens van eenzaamheid verminderen en het gevoel van verbondenheid vergroten, wat belangrijk is voor je mentale gezondheid. 

Verbeterde slaapkwaliteit: Mensen die regelmatig bewegen hebben minder vaak het gevoel geen energie te hebben of vermoeid te zijn. Daarnaast vallen mensen die regelmatig sporten en bewegen sneller in slaap, slapen ze langer en ook dieper. Slaap je voor lange tijd niet goed? Dan kan slaaptekort leiden tot prikkelbaarheid, vermoeidheid en een grotere kans op angst of depressieve gevoelens. 

Verhoogde hersenfunctie: Lichaamsbeweging verbetert de doorbloeding van de hersenen, wat kan leiden tot verbeterde cognitieve functies zoals geheugen, concentratie en besluitvorming. Ook is aangetoond dat fysieke activiteit het risico op aandoeningen zoals Alzheimer vermindert. 

 

Samen bijdragen aan een mentaal gezondere maatschappij 

Het is duidelijk dat ‘Sport en Bewegen’ meer voordelen bieden dan alleen fysieke fitheid. Of je nu kampt met eenzaamheid, te weinig zelfvertrouwen, stress, angst of sombere gevoelens; regelmatig bewegen kan een grote positieve impact hebben. Het combineren van sport met andere gezonde gewoontes, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en het onderhouden van sociale contacten, kan ervoor zorgen dat je zowel fysiek als mentaal in balans blijft. 

Als beleidsmakers, beleidsadviseurs, buurtsportcoaches, sport- en beweegaanbieders, gemeenten en andere sportpartijen, kunnen we samen het verschil maken. Huis voor de Sport Limburg kan hierbij ondersteuning bieden door mee te denken over beleid & uitvoering. Bijvoorbeeld in het meedenken/ adviseren hoe mentale gezondheid in sport- en beweegprogramma’s verweven kunnen worden, het ontwikkelen van beweegprogramma’s waar mentale gezondheid centraal staat, maar ook het verzorgen van een workshop hoe deze thema’s aan bod kunnen komen in beleidsplannen. 

Heb je een vraagstuk waarbij wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief