De toekomst van veel -vooral kleine- Limburgse sportverenigingen is onzeker. Ze hebben te maken met teruglopende ledenaantallen, kunnen onvoldoende bestuursleden vinden of hebben financiële problemen. Verenigingen overwegen daarom steeds vaker om een omni-vereniging te starten: de krachtenbundeling van verschillende (sport)verenigingen tot één grote sterke vereniging.

Een sterke vereniging

In het Noord-Limburgse Velden startten enkele sportclubs al in 2003 een eerste samenwerking. Inmiddels staat daar een stabiele omni-vereniging. Toon Geurts, destijds voorzitter van Korfbalvereniging Swift, maakte het ontstaan van omni-vereniging SV Velden van dichtbij mee. Nu de sportverenigingen in het iets verderop gelegen Belfeld ook samen een grote vereniging willen gaan vormen, vroegen we Toon naar zijn ervaringen.

Pure noodzaak

“Onze korfbalvereniging fuseerde in 2003 met voetbalvereniging IVO tot SV Velden. Een fusie die onder de leden van Swift niet erg geliefd was”, herinnert Toon zich. “Er werd zelfs gesproken over verraad, maar dat was zeker niet het geval. De fusie kwam uit pure noodzaak tot stand. Een aantal jaren later breidde SV Velden zich verder uit door Volleybalclub VC Velden, tafeltennisvereniging VETA en badmintonvereniging Shuttle te verwelkomen. In 2012 trad ook de golfclub als afdeling toe.”

Moeizaam

“De eerste jaren van de grote omni-vereniging SV Velden verliepen moeizaam”, weet Toon. “De vergaderingen liepen soms wat stroef, omdat iedereen graag over de paradepaartjes van de eigen vereniging sprak. Daarom werd er voor een overkoepelend bestuur voor alle verenigingen gekozen. Een goed idee, maar toen diende zich de volgende uitdaging aan: het financieel beleid van de omni-vereniging. Dit viel nu namelijk ook onder één beheer en zo ontstonden er discussies over de verdeling van het geld. Maar dat was in het begin, nu gaat het heel goed met SV Velden”, aldus Toon. “Tuurlijk zijn er nog leden die het gevoel van de eigen club missen, maar we bouwen aan een nieuwe cultuur: de clubcultuur van SV Velden.”

Grootste winst

Hoewel er altijd wat strubbelingen zijn bij een samenwerking, ziet Toon veel voordelen van het functioneren als grote vereniging: “De gemeente kan simpelweg niet meer om je heen. Ze gaat sneller en intensiever in gesprek met een grote vereniging met meer dan 1000 leden, dan met een kleine vereniging die moeite heeft het hoofd boven water te houden. Vrijwel gelijk na de fusie konden we een geheel nieuwe accommodatie realiseren. Het samenvoegen van de verenigingen tot SV Velden heeft er ook zeker voor gezorgd dat bepaalde verenigingen niet zijn omgevallen. Dat is misschien wel de grootste winst!”

Sport Verbindt

Als het in Belfeld tot een omni-vereniging komt, verloopt de opstart naar verwachting soepeler dan bij SV Velden.  SV Velden ontstond uit noodzaak, in Belfeld is de intrinsieke motivatie al aanwezig. Binnen het ‘Samen Winnen’ project werkt een groot aantal Belfeldse sport- en cultuurverenigingen al enkele jaren intensief samen aan een zo gezond, breed en actief mogelijk verenigingsleven. En of er nu wel of geen Belfeldse omni-vereniging komt, één ding is zeker: sport verbindt altijd en overal.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief