Alle sportkantines zijn nu gesloten, maar als ze straks weer opengaan, wordt er ongetwijfeld weer een biertje of wijntje geschonken. De leden kunnen ervan genieten, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Want als er alcohol wordt geschonken op de vereniging komt daar ook verantwoordelijkheid bij kijken. Alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar kan en mag absoluut niet in de sportkantine. Ook het voorkomen van rijden onder invloed vanuit een sportvereniging is een thema dat vaak extra aandacht verdient. 

Wat betekent dit voor jouw vereniging?

Binnen iedere vereniging moet er tijdens het schenken van alcohol iemand aanwezig zijn met kennis van de wet- en regelgeving rondom alcohol. Deze kennis kan officieel behaald worden via de nieuwe E-learning Verantwoord Alcohol schenken. Daarnaast dient iedere vereniging die een eigen kantine heeft waar alcohol geschonken wordt te beschikken over een up-to-date alcohol beleid.

Waarom is deze E-learning nodig?

Het is verplicht om een verantwoordelijke aan te stellen met kennis van Verantwoord Alcohol schenken. Daarnaast adviseren wij om alle barmedewerkers de E-learning te laten maken. Dit zorgt er niet alleen voor dat zij beter weten wat allemaal bij alcohol schenken komt kijken. Maar geeft ook handvatten hoe om te gaan met moeilijke situaties die kunnen ontstaan door alcohol gebruik of het zeggen van “nee”.

Waar kan ik deze E-learning vinden?

De NOC*NSF heeft samen met verschillende partners, zoals de brancheorganisatie van slijterijen, horeca, studentenverenigingen, de sport en het ministerie van VWS een nieuwe E-learning ontwikkeld. Laat je vrijwilligers hiermee aan de slag gaan, zodat ze straks hun kennis direct in de praktijk kunnen brengen op de club.

Heb je vragen over verantwoord alcohol schenken?

Of kun je ondersteuning gebruiken rondom het thema verantwoord alcohol gebruik binnen je vereniging? Of wil je aan de slag met de thema’s rookvrije sportomgeving of gezonder kantineaanbod? We helpen je graag! Neem contact met ons op: 046- 477 05 90 | info@hvdsl.nl

Start e-learning Verantwoord Alcohol SchenkenRichtlijnen alcoholbeleid sportclubs

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief