Op 10 januari 2021 verscheen in de Limburger een artikel van Judith Bouwels over HC Nova, een van de deelnemers aan coöperatie ‘Samen Winnen Heerlen’.  Huis voor de Sport Limburg begeleidde HC Nova en andere deelnemers aan de coöperatie bij het verantwoord verduurzamen van hun accommodatie.

Het clubgebouw van hockeyvereniging HC Nova in Heerlen is sinds kort geheel aardgasvrij én energiezuinig. Het oude clubhuis van Heerlen Sport op Kaldeborn was solide, maar duur in onderhoud. „Het werd tijd om het gebouw te verbeteren.”

„Het clubhuis is in de jaren zestig gebouwd. De waterleidingen bleken verroest en leverden naast lekkages, ongemakken bij douchen en steeds onverwachte kosten ook de nodige frustratie op”, begint Ben Boekraad, de voorzitter van HC Nova zijn verhaal. „ Het werd tijd om het gebouw te verbeteren.” Het bestuur zou het liefst het oude gebouw slopen en er een geheel nieuw, modern clubhuis voor in de plaats te zetten. Dit was echter financieel niet haalbaar. „Wat we wilden, is dat het gebouw energiezuiniger, gebruiksvriendelijker, maar ook onderhoudsvriendelijk zou worden.”

Maatregelen

In februari 2018 bezochten enkele bestuursleden verschillende voorlichtingsavonden, om te zien of het verduurzamen van het clubhuis van HC Nova mogelijk was. De gemeente Heerlen stelde een energiescan beschikbaar, waaruit bleek dat het clubhuis warmte verloor in muren, ramen en het dak. Om dat te voorkomen nam de hockeyvereniging maatregelen. Boekraad: „Voor de warmwatervoorziening kozen we voor drie elektrische warmtepompen en vervingen we de oude leidingen. In de verwarming van de kleedkamers, bestuurskamer en kantine werden elektrische convectoren opgehangen, die onafhankelijk van elkaar elke ruimte verwarmen. Ook kwam er ledverlichting op het terras zodat we ’s avonds na een training buiten kunnen blijven praten zonder de veldverlichting aan te moeten doen. En het verhoogde energieverbruik is opgevangen door de plaatsing van zonnepanelen.”

Een energiezuinig en aardgasvrij clubgebouw voor HC Nova: ‘We leveren een actieve bijdrage aan het verduurzamen van Heerlen’

Ruud Jongen, Ben Boekraad en Andy van der Veerdonk op het hockeyveld van HC Nova, met op de achtergrond het clubgebouw.
Afbeelding: Luc Lodder

‘Samen Winnen Heerlen’

In 2019 richtten diverse voetbalclubs, een petanquevereniging, een karateclub en HC Nova onder begeleiding van het Huis voor de Sport de coöperatie ‘Samen Winnen Heerlen U.A.’ op, waar Heerlense sportverenigingen – nog steeds – lid van kunnen worden, om zo gemakkelijker in aanmerking te komen voor de Stimulering Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties (BOSA) subsidie. „De BOSA-subsidie leverde 35 procent subsidie (2020) op voor de energiebesparende maatregelen. Overige maatregelen vallen onder 20 procent subsidie. De rest van het bedrag waarmee de aanpassingen aan het clubhuis zijn gedaan, is gefinancierd via een lening bij de provincie waarvan de rente en aflossingen per kwartaal aanzienlijk lager zijn dan de besparingen die we nu terugzien”, gaat Boekraad verder.

Eerste Limburgse gasloze sportvereniging

„Onlangs zijn onze gasketels verwijderd, aangezien deze inmiddels overbodig zijn. Hierdoor realiseerde HC Nova nog een extra besparing op haar vaste lasten”, vertelt de voorzitter van de hockeyvereniging trots. „Per saldo is het clubhuis qua installaties erg verbeterd, wat resulteert in minder reparatiekosten, geen gasverbruik, veel minder verspilling van energie, meer comfort van clubhuis en structureel lagere kosten. Hierdoor blijft er meer geld beschikbaar voor onze leden en levert HC Nova een actieve bijdrage aan het verduurzamen van Heerlen als eerste Limburgse gasloze sportvereniging.”

bron: De Limburger, 11 januari 2021

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief