Net als veel (sport)verenigingen, had handbalvereniging MEOS uit Nederweert een tekort aan vrijwilligers. Door de groei van de club waren ze dringend op zoek naar trainers, bestuursleden en activiteitenbegeleiders. MEOS schakelde Huis voor de Sport Limburg in om hen te helpen bij het werven en behouden van vrijwilligers. En met succes! Dankzij het traject ‘Meer vrijwilligers voor de club’ meldden zich 37 vrijwilligers bij MEOS aan. We vroegen Remke Hekers, vrijwilliger van het MEOS ‘Meer vrijwilligers voor de club-campagneteam’ hoe ze het traject heeft ervaren.

Hoe groot was jullie vrijwilligers tekort voor aanvang van het traject?

Bij MEOS waren al veel vrijwilligers actief, maar doordat de club blijft groeien, hebben we ook steeds meer vrijwilligers nodig. Daarbij gaf een aantal trouwe vrijwilligers aan te willen minderen. We waren dringend opzoek naar trainers, bestuursleden en activiteitenbegeleiders. Tijd dus voor ons om actie te ondernemen! Dit deden we in samenwerking met Huis voor de Sport Limburg.

Hoe hebben jullie het traject ‘Meer Vrijwilligers voor de club’ ervaren?

We hebben de samenwerking met Huis voor de Sport als zeer prettig ervaren! Jorg Smeets communiceert open en duidelijk, wat handig is als er deadlines gesteld worden. We kregen de ruimte om zelf met ideeën te komen, maar Jorg begeleidde ons zo dat we daarbij niet het protocol uit het oog verloren. Door het protocol te volgen, bereikten we meer mensen dan verwacht. We hebben met een clubje vrijwilligers ruim de tijd genomen om het traject te doorlopen. Als timing hebben we ook bewust het einde van het seizoen gepakt, zodat de vrijwilligers bij de start van het nieuwe seizoen ingezet konden worden. De begeleiding van Huis voor de Sport is heel fijn, maar de campagne moet je natuurlijk zelf uitvoeren!

Wat was het resultaat?

Na de belavond hadden we in totaal 37 mensen die iets voor de handbalclub willen doen! De ene wil sporadisch meehelpen bij activiteiten zoals carnavalstraining, wijnactie en toernooien, terwijl anderen interesse hebben in een bestuursfunctie of het trainerschap. Daarbij hebben we nieuwe sponsoren binnengehaald en een AVG-coördinator. Een heel mooi resultaat! We hebben onze doelstelling ruimschoots behaald.

Welke geluiden kwamen er vanuit de leden?

Doordat we vóór de belronde een countdown op social media hebben gedaan met banners en filmpjes, werden de campagnevrijwilligers al door veel leden aangesproken met de vraag waarvoor we aan het aftellen waren. Ze vroegen actief waar we als club mee bezig waren en verschillende leden deelden ook de filmpjes die we op social media hadden geplaatst. Hierdoor bereikten we natuurlijk een groter publiek dan waar we ons in eerste instantie op hadden gefocust.

Zou je deze aanpak van het Huis aanbevelen bij andere verenigingen?

Zeker weten! Het is een leerzaam traject om als club te doorlopen. Je leert niet alleen om de doelgroep ‘potentiele vrijwilligers’ te bereiken, maar je leert ook je club door en door kennen. Waar staan we voor? Wat willen we en wat willen we niet? Waar liggen onze knelpunten en waar liggen onze sterktes? Door het traject te doorlopen bekijk je de club vanuit een ander perspectief. Ik speel zelf pas een seizoen voor MEOS, terwijl mijn zusjes er al meer dan 10 jaar spelen. Door de aanpak van het Huis voor de Sport besef ik pas wat voor organisatie en welke hulp er nodig is om een handbalclub draaiende te houden.

Heb je nog tips voor andere verenigingen?

Ja, die heb ik! Na de belronde hebben we de vrijwilligers in groepen verdeeld. Een groep voor geïnteresseerden in de sponsorcommissie, een groep voor geïnteresseerden om als trainer aan de slag te gaan en een groep voor mensen die sporadisch willen helpen met verschillende activiteiten. Voor elke groep organiseerden we een bijeenkomt om verwachtingen uit te spreken en eventueel vervolgafspraken te maken. Op die manier wordt er ook direct doorgepakt na het succes van de belavond! Ik zou andere clubs zeker aanraden om dit ook zo door te pakken.

Weten hoe je vrijwilligers voor je club kunt werven en behouden?

Bel of mail: 046  –  477 05 90 | info@hvdsl.nl en volg de workshop!

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief