Op 3 december richtten 7 Heerlense binnen- en buitensportverenigingen de maatschappelijke coöperatie ‘Samen Winnen’ op. Als coöperatie gaan de verenigingen samen inkopen en aanbesteden. Hierdoor besparen zij aanzienlijke kosten en komen zij in aanmerking voor de regeling Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties (BOSA) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

BOSA-regeling

De coöperatie start met het gezamenlijk inkopen van materialen en kleding. Door gezamenlijk te investeren kunnen de verenigingen van de BOSA-regeling gebruikmaken. Deze regeling subsidieert 20% van de kosten als je als vereniging minimaal € 25.000,- in sportmaterialen of een verbouwing van je sportaccommodatie investeert. Een dergelijke investering is voor een vereniging meestal niet haalbaar. Als coöperatie komen de verenigingen wel aan dit bedrag en kunnen zij hun subsidieaanvraag gezamenlijk bij het ministerie indienen. Hans Meessen van Club de Petanque is dan ook blij met de oprichting van de coöperatie: ”Dankzij de samenwerking met de andere clubs, profiteren we allemaal van de BOSA-regeling van het ministerie!”

Verantwoord verduurzamen

Zes verenigingen van de coöperatie doen daarnaast mee aan het project Verantwoord Verduurzamen van de gemeente Heerlen en Huis voor de Sport Limburg. Gemeente Heerlen biedt buitensportverenigingen de kans om een inventarisatieonderzoek van hun accommodatie te laten doen. Op basis van de uitkomsten hiervan, doen zij nu gezamenlijk de eerste aanbestedingen op het gebied van duurzaamheid. De coöperatie gaat gezamenlijk energie inkopen, slimme meters aanschaffen en de binnenverlichting door ledverlichting vervangen. “Dat levert een aanzienlijke besparing op”, weet Cristan Segers, die vanuit Huis voor de Sport Limburg de clubs begeleidt. “Op een totale investering van € 22.000,- besparen de clubs samen jaarlijks ruim € 11.000,- op energiekosten. Dat is een fantastisch resultaat!”

Samen Winnen

Gemeente Heerlen faciliteerde het proces om te komen tot de maatschappelijke coöperatie ‘Samen Winnen’. “Als gemeente zijn we blij dat de verenigingen elkaar hebben gevonden en dat zij samen voor de landelijke BOSA-regeling in aanmerking komen”, zegt Martin de Beer, wethouder Sport van gemeente Heerlen. “Nu de coöperatie een feit is, kunnen ook andere verenigingen uit Heerlen zich aansluiten en meedoen aan de projecten en ‘Samen Winnen’ in Heerlen.”

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief