Dit staat in de aankondiging van het nieuwe programma ‘hou ritme tegen corona’ van omroep MAX. Een aantal wetenschappers, waaronder Prof. Dr. Erik Scherder, gaat samen met Omroep MAX de strijd aan tegen inactiviteit bij ouderen in tijden van het coronavirus.
Bewegen tegen virussen én eenzaamheid
In zijn eerste column zegt Prof. dr. Erik Scherder iets heel interessants: ‘Als je fit bent, dan heb je een betere weerstand tegen virussen. Het afweersysteem beschermt tegen het binnenkomen van micro-organismen. Het zorgt daarmee voor het voorkomen van ziektes. Na het 50ste levensjaar neemt de werking van het afweersysteem geleidelijk af, waardoor de gevoeligheid voor onder andere infectieziekten en auto-immuunziekten geleidelijk toeneemt.’ Het is volgens Scherder bewezen dat bewegen het afweersysteem aanzienlijk versterkt. Bewegen zorgt voor een sterkere bloedsomloop, het voorkomt en verlicht artrose en het helpt je coördinatie op peil te houden waardoor je minder snel valt. Een prettige bijkomstigheid is dat je door meer bewegen veel beter slaapt en de zorgkosten gedrukt worden. Wat ik echter niet teruglees in zijn column is dat bewegen ook heel erg leuk is en dat het mensen verbindt en samenbrengt. Dus dat bewegen ook ingezet kan worden tegen de toenemende eenzaamheid.
Weer samen in beweging komen
Bewegen kun je op elk niveau. Alleen, in de groep of thuis voor de buis. Binnen of buiten. In een van 1.500 beweeggroepen voor ouderen Van MbvO (Meer bewegen voor Ouderen) tot aan senioren bootcamp in het park. Het is nu alleen de kunst om het vertrouwen te krijgen om op gepaste afstand weer veilig samen te komen om te sporten en te bewegen. Op dit ogenblik onderzoeken wij samen met Huis voor de Kunsten, Burgerkracht, Vereniging van Kleine Kernen en Speeltuinwerk Limburg hoe wij onder meer buurthuizen, gemeenschapshuizen en sportaccommodaties coronaproof krijgen. Maatregelen die de veiligheid voor vrijwilliger en gebruiker beter kunnen borgen. Maar ook hoe je meer en beter gebruik van deze accommodaties kunt maken voor deze kwetsbare doelgroep. Hoe we nieuwe sportieve ontmoetingsplekken kunnen creëren om mensen weer samen in bewegen te krijgen. Naast de eerdergenoemde voordelen levert het ook nog eens meer traffic en een hoger rendement op van onze maatschappelijke accommodaties. Weer een beetje meer omzet in de kantine. Sportieve arrangementen en nieuwe vormen van lidmaatschap. Ook de georganiseerde sport kan zijn graantje mee gaan pikken. Producten zij er al. Walking voetbal, beweegroepen bij de turnclubs, bridgen in de kantine, sportief wandelen en lopen bij de atletiekclub, Club Fit Tennis Fit, zwemmen en senioren fitness en senioren bootcamp, Zeker bewegen en valpreventie bij de judoclub.
Of om af te sluiten met de woorden van Prof. Dr. Erik Scherder: “Laten we de huidige situatie aangrijpen om in beweging te komen, letterlijk!”
Jack Opgenoord
Directeur