Afgelopen week las ik een inspirerend artikel in Sportknowhow over de groeiende belangstelling voor mountainbiken. De steeds beter wordende mountainbikeroutes en de lockdown hebben absoluut aan die groei bijgedragen. Veel mensen zochten een alternatief om te blijven bewegen, toen hun sportvereniging of sportschool de deuren moest sluiten. Buitensporten zoals mountainbiken, wandelen, hardlopen, trailrunnen, skeeleren en wielrennen zijn sporten die je tijdens de lockdown wél kon beoefenen. Ook ik ben tijdens de Covid-crisis gewoon blijven fietsen. Al meer dan 30 jaar rijd ik elke zondagochtend samen met vrienden op de mountainbike door ons prachtige heuvelland. Samen sporten, even bijkletsen met een kop koffie en vooral genieten van onze vrijheid in een uniek landschap.

Foetelfiets

Ook de retail profiteert mee. Onlangs werd ik zelf geconfronteerd met levertijden van e-mountainbikes van bijna een jaar. Ja, je leest het goed. Ook ik heb onlangs een e-mountainbike aangeschaft en ervaar dat helemaal niet als een ‘foetelfiets’. Tochten worden weer langer, uitdagende klimmetjes zijn weer mogelijk én… zondagmiddag lig ik nooit meer helemaal ’uitgewoond’ op de bank. De ultieme plezierbeleving op een e-mountainbike moet je ervaren. Vraag maar aan Bart Brentjes die daar hetzelfde over denkt. E-mountainbiken is fun als je tenminste zoveel mogelijk in de eco-stand rijdt en je je fiets niet als ‘bosbrommer’ gebruikt. Want daar zit de keerzijde van het verhaal.

Maximaal plezier

Los van het feit dat het in de buitengebieden drukker is geworden, blijkt dat de niet-geoefende e-mountainbiker de gevaren van het fietsen in de buitenruimte nog wel eens onderschat. We hebben nog nooit zoveel ongelukken gezien als de afgelopen maanden. Door onervarenheid, maar ook door hufterig gedrag van een deel van onze nieuwe fietsvrienden, wandelaars en runners. De buitenruimte is van ons allemaal en we zijn allemaal zelf de rolmodellen. Alleen met respect voor elkaar en de natuur en als we elkaar blijven aanspreken op houding en gedrag, halen wij nog jarenlang maximaal plezier uit de unieke MTB-routes in ons Limburgse landschap.

Dank voor jaren fietsplezier

Rest mij nog een woord van dank aan onze Provincie, de Limburgse gemeenten, Limburg Cycling, maar vooral aan de vrijwilligers van de Stichting MOZL (Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg ) voor het fietsplezier dat ik al jarenlang mag beleven. Ik heb voor € 10,- weer de jaarlijkse sticker gekocht om zo een kleine bijdrage aan het onderhoud van ons Limburgse MTB-netwerk te leveren. Voor dat kleine bedrag geniet ik weer een jaar lang van fietsen in ons mooie Limburgse landschap. En met mijn fiets in de eco-stand geniet ik tegenwoordig nét een beetje meer.

Jack Opgenoord

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief