“Sport, spel, dans en muziek versnellen de integratie van vluchtelingen en helpen kinderen bij het verwerken van traumatische ervaringen.“ Dat was de kern van de presentatie die ik als lid van het ‘TopTeam Vluchtelingen Limburg’ mocht houden tijdens een bijeenkomst met het TopTeam en de regietafel onder leiding van burgemeester Penn-te Strake, gouverneur Theo Bovens, gedeputeerde Hans Teunissen en ketenregisseur Luc Winants.

Mooi voorbeeld

De directeur van basisschool Vincent van Gogh in de wijk de Donderberg in Roermond versterkte mijn verhaal met een mooi voorbeeld. Op zijn school zitten kinderen van 63 nationaliteiten. Veel kinderen komen uit arme gezinnen en zijn daardoor geen lid van een sport- of culturele vereniging. Om deze kinderen toch de kans te geven om met sport en cultuur kennis te maken, startte de school zelf naschoolse sport- en cultuuractiviteiten op. Ook voor de ouders bieden zij beweegactiviteiten aan.

Schitterend initiatief

Tijdens de bijeenkomst spraken we af dit schitterende initiatief samen verder op te pakken. Het zou een ideaal voorportaal kunnen zijn voor (anders) georganiseerde sport- en cultuuractiviteiten om kinderen uit andere culturen of uit arme gezinnen die niet sporten, dansen of muziek maken, kennis te laten maken met het aanbod in de buurt. Kinderen kunnen dan direct starten met een activiteit en maken na verloop van tijd een bewuste keuze, wat voortijdig afhaken bij een vereniging voorkomt. Ondertussen kunnen we in deze proefperiode ouders voorbereiden op de Nederlandse verenigingscultuur en hen informeren over de ondersteuningsmogelijkheden die de kindfondsen bieden als kinderen lid worden van een vereniging.

Unieke kans

In Limburg ondersteunt het Jeugdfonds Sport en Cultuur deelname aan naschoolse activiteiten nog niet financieel. Dit terwijl hier de basis ligt voor beweeg- en cultuurparticipatie van deze doelgroepkinderen. Een unieke kans waar beide fondsen vanuit het provinciale project MEEDOEN op kunnen, nee, moeten inspelen.

MEEDOEN

Met deze unieke verbinding en samenwerking tussen school, ouders, verenigingen, overheid, TopTeam vluchtelingen en de kindfondsen, moeten deze activiteiten in een aantal gemeenten haalbaar zijn. Huis voor de Sport Limburg, Topteam Vluchtelingen en Jeugdfonds Sport en Cultuur gaan in ieder geval in gesprek met basisschool Vincent Van Gogh en de gemeente Roermond om dit unieke project verder uit te bouwen en te verankeren. Ook gaan we deze kennis delen, zodat ook andere gemeenten gaan MEEDOEN.

Jack Opgenoord

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief