Meer Bewegen Voor Ouderen (MBvO) bestaat dit jaar 50 jaar. Een mijlpaal voor een organisatie die zich inzet om ‘ouderen’ (lees: senioren) in beweging te krijgen en houden. Het is apart dat dit jubileumjaar juist in deze bizarre periode, waarin vitaliteit en eenzaamheid wel heel actueel zijn, samenvalt. Misschien heeft het zo moeten zijn. Een beter moment dan dit, hoe vervelend ook, komt er niet. We moeten er alles aan doen om senioren vitaal, assertief en gezond te houden. We moeten ze helpen weerbaar(der) tegen nieuwe Covid-varianten te worden en hen vooral beschermen tegen de grootste pandemie die al jaren op de loer ligt: bewegingsarmoede.

Kwaliteit van leven

Kwaliteit van leven, zowel fysiek als mentaal, staat voorop. Als we de bewegingsarmoede voorkomen, werkt dat kostenbesparend en verlaagt het de zorgdruk. Buiten dat blijft het ontzettend leuk om te sporten en bewegen en op die manier mensen te ontmoeten. Na de lockdown ligt onze grootste uitdaging in het enthousiasmeren van mensen om weer te gaan sporten en bewegen. Hierin moeten we samen investeren: de gemeentelijke afdelingen sport, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, anders georganiseerde beweeggroepen en de senioren zelf. Provincie Limburg besteedt in haar beleidskader veel aandacht aan het activeren van kwetsbare senioren en is daarmee een van de weinige provincies die investeert in kwaliteit van leven voor onze dierbare ouderen.

Pijnlijke leeftijdsgrens

MBvO is een sterk merk. En dat moeten we vooral zo houden. Ik spreek de naam alleen liever niet voluit uit. Misschien is dat omdat ik zelf inmiddels al 8 jaar tot hun doelgroep behoor. Iedereen wil tenslotte oud worden, maar niet oud zijn. Ik prijs mij elke dag gelukkig en ben dankbaar dat ik er met de mountainbike op uit kan gaan, wekelijks op de golfbaan sta en ga wandelen wanneer het in de agenda past. En ik besef heel goed dat er een grote groep senioren is die dat steuntje in de rug wel hard nodig heeft.

Boost

MBvO doet fantastisch werk. Ga vooral zo door! Ik hoop van harte dat het jubileumjaar, de Subsidie Sport voor primair onderwijs en senioren van Provincie Limburg en straks die van het Rijk een enorme boost geeft aan de beweeg- en cultuuractiviteiten die onze senioren zo ontzettend verdienen.

Jack Opgenoord
Directeur en actieve senior

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief