In samenwerking met Basisschool de Sprong, Buitenschoolse Opvang Human Kind, Rabobank Zuid-Limburg Oost en Huis voor de Sport Limburg start Park de Oirsprong in Oirsbeek met de pilot ‘de Wilde Waaghalzen’.

Bij de Wilde Waaghalzen krijgen Beekdaelense kinderen van 6 tot 9 jaar afwisselende beweeglessen gebaseerd op het wetenschappelijk beweegprogramma Athletic Skills Model (ASM). René van der Zijden, fysiotherapeut en gediplomeerd ASM-instructeur begeleidt de ruim 60 Wilde Waaghalzen die zich hebben aangemeld. Wij spraken hem net voor de start van de pilot.

Op Park de Oirsprong kunnen kinderen al veel sporten beoefenen. Waarom starten jullie met de Wilde Waaghalzen?

“Het idee van de Wilde Waaghalzen is om kinderen met meer sporten kennis te laten maken dan alleen met tennis of voetbal. Veel kinderen gaan voetballen omdat een vriendje ook voetbalt, maar als dan blijkt dat ze niet zo goed zijn in voetbal, stoppen ze vaak met sporten. Dat is natuurlijk zonde! Want misschien kunnen ze niet zo goed tegen een bal trappen, maar blijken ze bijvoorbeeld wel heel goed te kunnen gooien. Met de Wilde Waaghalzen willen we kinderen laten ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Door ze verschillende beweegvormen, die niet specifiek sportgericht zijn, aan te bieden, willen we dat kinderen plezier in bewegen (terug) krijgen. Want als kinderen plezier in bewegen hebben, blijven ze het doen, ook als ze ouder worden.”

De beweeglessen zijn gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Wat houdt dat in?

“Bij ASM komen de belangrijkste grondvormen van bewegen op een speelse manier aan bod: klimmen, klauteren, glijden, gooien, vangen, rennen, springen en balanceren. Door al deze bewegingsvormen te doen, ontwikkelen de algemene motorische vaardigheden zich beter. ASM gaat uit van donorsporten. Dat wil zeggen dat je meerdere sporten nodig hebt, om in een bepaalde sport goed te worden. Zo moet je om met voetbal een goede tackle te kunnen doen, weten hoe je moet vallen. Judo is daarom een goede donorsport van voetbal. En om goed te kunnen tennissen, moet je eerst leren een bal te gooien. Neem Lionel Messi en Novak Djokovic. Zij zijn zo goed in hun sport, omdat ze vroeger andere sporten hebben gedaan. Ze denken daardoor motorisch anders. “

 

“Messi en Djokovic zijn zo goed, omdat ze vroeger
andere sporten hebben gedaan”

 

 Wat kunnen de kinderen verwachten bij de Wilde Waaghalzen Club?

“Bij de Wilde Waaghalzen gaan de kinderen dingen doen die ze thuis vaak niet meer doen. We zetten verschillende ‘beweegbanen’ uit met hindernissen die de kinderen moeten nemen. Ze gaan in touwen of wandrekken klimmen, ergens vanaf springen, rennen én nadenken. Want bij een rode pylon moeten ze bijvoorbeeld linksaf en bij de groene rechtsaf. Ook doen we spellen met een bal met een contragewicht. De bal doet dan nét wat anders dan je denkt dat ie gaat doen. In 8 weken is het misschien net iets te krap, maar we willen de kinderen met 35 verschillende sporten laten kennismaken. We laten de kinderen volop bewegen, ze mogen niet de kans krijgen om 5 minuten stil te staan!”

Wat verwacht je na 8 weken Wilde Waaghalzen?

“Het is natuurlijk een relatief korte periode, maar ik verwacht dat de kinderen na 8 weken motorisch meer kunnen en de beweegbanen steeds sneller afleggen. En ik denk dat de kinderen steeds meer durven. We dagen ze tenslotte uit om hun grenzen te verleggen! Natuurlijk zouden we bijvoorbeeld de sprongkracht, lenigheid of het reactievermogen kunnen meten, maar dan zouden we eerst een 0-meting moeten doen. Dat doen we niet, we meten alleen het enthousiasme van de kinderen.”

 

“We dagen de kinderen uit om hun
grenzen te verleggen”

 

En na de pilot? Gaan de Wilde Waaghalzen dan verder?

“Als het aan mij ligt wel! Met meer dan 60 aanmeldingen is het enthousiasme groot, maar wat er na de pilot gebeurt, is afhankelijk van de ervaringen die we nu opdoen. Na 8 weken houden we een enquête onder de deelnemers. Als het project een succes blijkt, onderzoeken we zeker hoe we de Wilde Waaghalzen Club kunnen voortzetten. Voor deze pilot in Beekdaelen hebben de verenigingen op Park de Oirsprong een gezamenlijke ondersteuningsvraag bij het Rabo Versterkt programma van Rabobank Zuid-Limburg Oost ingediend. Met hulp van de bank kunnen we deze pilot uitvoeren. Dat is natuurlijk fantastisch, maar hopelijk worden de kinderen en ouders de komende weken nóg enthousiaster en kunnen we -met een financiële bijdrage van de ouders- de lessen ook na de pilot blijven geven. En wie weet is er interesse om ook een groep voor 10-12 jarigen of voor 50+’ers te starten? We zullen het zien!”

Het zou natuurlijk super leuk zijn als de Wilde Waaghalzen na de pilot een vervolg krijgt. Maar ben je geen concurrent van de andere sportverenigingen op Park de Oirsprong?

 “Nee, zeker niet. De verenigingen hebben juist samen de ondersteuningsvraag ingediend bij de Rabobank om dit project van de grond te krijgen. We willen ook absoluut niet concurreren met andere verenigingen. De beweeglessen zijn zeker niet bedoeld als vervanging, maar als aanvulling op de andere sporten die de kinderen doen. Als kinderen motorisch sterker worden, krijgen ze alleen maar meer plezier in sporten en bewegen. En dat willen we toch allemaal?!”

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief