Het jaar 2020 is nu al een onvergetelijk sportjaar geworden, maar helaas niet in de context zoals bedoeld. De (top)sport heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Nationale helden zoals Sanne Wevers, Epke Zonderland, Mathieu van de Poel en Daphne Schippers relativeren openlijk het niet doorgaan van de Olympische Spelen. Met tranen achter de ogen, maar met een rechte rug zoals dat een rolmodel betaamt. Meeleven met de slachtoffers en moed inspreken voor hen die voor ons moeten zorgen.

Rolmodellen

Maar het liefst willen ze presteren en excelleren op het hoogste platform. Uiteindelijk zal dat wel lukken, want sporters hebben geleerd flexibel te zijn onder alle omstandigheden. En natuurlijk, ze blijven trainen, want de sport komt weer terug. Al weten we nu niet wanneer. Maar als het zover is, zal de topsporter er weer staan. En na deze diepe crisis zullen ze ons weer kippenvel en trots bezorgen. Misschien wel intenser dan daarvoor. Maar goed ook want helden, rolmodellen en hun prestaties hebben we nodig om de draad weer op te pakken.

Elkaar helpen

De schade in de sport met name de competities en evenementen wordt geschat op € 950 miljoen. Een aantal evenementen zal voorgoed verdwijnen en vele clubs in de (semi) professionele sector gaan het heel zwaar krijgen. Solidariteit en samenwerking is van groot belang. Nu elkaar en zeker de ‘kleintjes’ helpen, is een morele plicht van de hele sportwereld. Hierbij mogen we onze sportverenigingen zeker niet vergeten. Zij kunnen nog niet terugvallen op een noodfonds. Ook hier gaan klappen vallen. Alleen door intensieve samenwerking, door elkaar nu niet los te laten, maar door mee te denken over oplossingen en overbruggingen, krijgen de vele vrijwilligers hun cluppie weer op de rails.

Intenser genieten

Sport verbindt en verbroedert. Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar, en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving, wat we juist nu goed kunnen gebruiken. Deelnemen aan sport betekent vaak ook deelnemen aan de maatschappij. De mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Ik ben ervan overtuigd dat, als deze coronacrisis straks voorbij is, we nog intenser gaan genieten van onze activiteiten bij onze sportvereniging, fitnessclub, fietsgroep, beweeggroep of op de tribune bij onze favoriete club. Want dan realiseren we ons pas echt wat we nu al zo missen.

Blijf gezond en kijk om naar elkaar!

Jack Opgenoord
Directeur Huis voor de Sport Limburg

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief