Erik Scherder heeft inmiddels hulp gekregen van prominente sporticonen als Louis van Gaal, Guus Hiddink, Sarina Wiegman, Joop Albeda, Epke Zonderland en Bas van der Goor. Hulp om de boodschap van het belang van sport en bewegen uit te dragen in deze coronatijd. Dat is natuurlijk super nieuws.

Beroep op heel Nederland

De coronacrisis is hét moment om de Nederlandse maatschappij bewuster te maken van de kracht van sport. Dat is de overtuiging van bovengenoemde bepalende figuren uit de Nederlandse sportwereld. Zaterdag 27 juni deden ze een speciale oproep. Met een groot pamflet in de landelijke dagbladen werd een beroep gedaan op heel Nederland om de krachten te bundelen en samen een stip op de horizon te zetten. Een stip waarop onderwijs, gezondheidszorg, voedingsindustrie en bedrijfsleven samen met de sport structureel werken aan een vitaal en weerbaar Nederland. Sport en bewegen moet een belangrijke(re) plek krijgen in ons dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, maar ook in het ziekenhuis of de zorginstelling. Overal.

Pijnpunten

Samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder stippen de topcoaches verschillende pijnpunten aan. Ze schrijven: “Het virus laat zien hoe groot het belang is van een weerbaar en vitaal Nederland.” Zij zijn ervan overtuigd dat sport en bewegen een cruciale rol speelt bij het creëren van een gezonde toekomst voor ons land. “Sport en bewegen stimuleert de vitaliteit, weerbaarheid en de ontwikkeling van mensen. Daarnaast is sport natuurlijk ook gewoon leuk en uitdagend om sámen te doen.”

Lokale rolmodellen maken het verschil

Zo’n pamflet is natuurlijk mooi en de oproep van de landelijke iconen is super. Ik denk echter dat onze lokale sportsamenleving ook behoefte heeft aan daadkracht en concrete ondersteuning. Een gemeente die beleid maakt en samenwerking stimuleert op kern-, wijk- en dorpsniveau. Een gemeente die broodnodige samenwerking faciliteert tussen sport, cultuur, zorg, onderwijs en sociaal domein. Een sportbond die oproept tot samenwerking en fusie om de sportsector kwalitatief op een hoger niveau te krijgen. Zorginstellingen die sport en bewegen daadwerkelijk opnemen in hun eigen dagbesteding en onderwijs dat daadwerkelijk investeert in 1 uur bewegen per dag in en rondom het basisonderwijs en sport onderdeel laat uitmaken van het curriculum. Hier zijn de lokale stijliconen van grote waarde. De lokale samenleving creëert haar eigen stijliconen. De vakleerkracht sport, de senioren sport- en beweegleider, de bewegingsagogen, de buurtsportcoaches en de voorzitters, trainers en jeugdleiders van sportverenigingen. Zij zijn rolmodellen die het verschil maken!

Politiek overtuigen

Eric Scherder, Louis van Gaal cum suis hebben we hard nodig om de politiek te overtuigen om te blijven investeren in sport en bewegen. In kwalitatief beweegonderwijs. In accommodatie en sportstimuleringsbeleid. Om sport en bewegen hoger op de landelijke politieke ladder te krijgen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

Jack Opgenoord

 

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief