In eerdere columns schreef ik over nut en noodzaak van sport en bewegen in het kader van een vitale samenleving. Niet alleen van belang om weerbaarder te worden tegen Coronagerelateerde virussen, zeker ook om de grootste pandemie van onze samenleving tegen te gaan; namelijk inactiviteit. We bewegen gewoonweg te weinig met alle gevolgen van dien. De motie ‘Samen weer Fit en Gezond na Covid19’ van het Limburgse Parlement is me dan ook uit het hart gegrepen. Meer bewegen en een gezondere leefstijl wens ik voor iedereen in 2021.

Ook wij maken nu al plannen om, zodra het weer mag én kan, mensen in beweging te brengen. De senioren terug naar hun geliefde beweeggroepen, de jeugd terug naar de sportclub of het fitnesscentrum, weer samen met je vriendengroep sporten en bewegen in de buitenruimte. Hoe gaan we daarvoor zorgen?

Een goede communicatiestrategie helpt hier zeker bij. Dan stel ik me direct de vraag; “bereiken we hiermee eigenlijk wel de doelgroep die het minst beweegt?” De mensen met een lage Sociale Economische Status, met een ‘kleine beurs’, met overgewicht, met een verstandelijke beperking of de mensen met heel weinig motivatie.

Alle commercials, flyers, folders, websites, social media ten spijt. “Als ik geen interesse heb, dan kijk ik niet, dan lees ik niet”. Toch? Het lijkt een beetje op vroeger in de heilige mis waar meneer pastoor tegen de mensen in de kerk foeterde over de mensen die niet naar de kerk kwamen. Of op de campagnes van de Rijksoverheid over het vuurwerkverbod of asociaal gedrag tegen hulpverleners. Dat heeft weinig effect, want hen die dat aangaat, lezen het niet.

Wat volgens mij wel helpt is voorbeeldgedrag. Sport- en beweegbuddy’s. Actieve en sportieve mensen die met plezier sporten en bewegen. Zij laten zien dat sporten en bewegen gezond én bovenal leuk is. Op tv, via blogs en het liefst live. Zij inspireren, activeren en trekken de ‘inactieven’ over de streep. Mijn verzoek aan iedereen die actief sport of beweegt: Ga door met sporten en/of bewegen in 2021. Voor je eigen gezondheid, voor je eigen plezier en vooral ook als rolmodel voor de ander. Stimuleer die buurman of vriend om een keertje mee te gaan!

Namens alle medewerkers van Huis voor de Sport Limburg wens ik jou een gelukkig, sportief en vooral gezond 2021. Met hopelijk snel weer een “beetje normaal”.

Fijne dagen,

Jack Opgenoord.
Directeur

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief