In Roermond vond dit jaar het Limburgse sportgala plaats. Het was een geslaagde editie waarbij Tom Dumoulin, Demi Schuurs, Fortuna Sittard, Laura de Vaan en Mark van Dijk de grote winnaars waren. Bennie Ceulen won de Oeuvreprijs en Wim Schuwirth ontving voor zijn tomeloze inzet bij Basissport Limburg de onderscheiding: Limburger van Verdienste. Chapeau Wim, een super waardering voor jou en je vrijwilligers! Een schitterende sportontmoeting met een vernieuwde opzet.

 

Elk jaar leveren de nominaties van de diverse sportgala’s weer enorme discussies op. Gelukkig dit jaar niet in Limburg, maar wel bij de landelijke editie van 2018. De 9 koppige jury moest een keuze maken uit maar liefst 8 gouden olympische medailles en 40 wereldkampioenen. Een keuze tussen Epke Zonderland, Kjeld Nuis en Jeffrey Herlings of een Michel van Gerwen (overigens niet genomineerd) is meer dan het vergelijken van appels met peren. Of niet?

 

Eigen sport

Jan Janssen, die in het jaar dat hij de Tour won, 1968, Sportman van het jaar werd, zegt het vooral vreemd te vinden dat Dumoulin niet is genomineerd. ,,Ik weet ook wel dat hij uit mijn eigen sport komt,” zegt de oud-renner. Dat trekt natuurlijk wat meer. Ook Sven Kramer is stellig in sportgala discussie, De drievoudig olympisch kampioen, zelf Sportman van het Jaar in 2007, zegt “Als sporter is olympisch goud het hoogst haalbare, dan hoef ik geen Sportman van het Jaar meer te worden. Als je het aan mij vraagt, zeg ik: hou ermee op.”

 

Mooiste beloning

Zelfs de fanclubs van Max Verstappen en Kiki Bertjens komen in opstand en dat is vooral mooi omdat fans opkomen voor hun favoriete sporter. Misschien wel de mooiste beloning. Iedereen heeft een mening over sport en ik begrijp als geen ander de commotie. Dan is zo’n discussie logisch. Welke keuze men ook maakt, er zullen altijd verschillen van mening zijn. Binnen en buiten de jury zelf. Ik zeg niet dat het leuk is, maar je kunt niet ontkennen dat deze discussies het wel heel erg interessant maken.

 

Discussies rondom kerstboom

Geen land ter wereld waar meer discussie plaatsvindt over nominaties dan in Nederland. Dat bevestigt de stelling dat sport echt de belangrijkste bijzaak van het leven is geworden. Hier verandert geen vakjury, geen publieksjury, geen sportersjury en ook een mogelijke ‘Nominatie VAR’ ook maar iets aan. En afschaffen van sportgala’s is voor mij al helemaal geen optie. Sport blijft pure emotie. Dat is toch geweldig. Laten we dit vooral in standhouden, al is het alleen maar voor de discussies rondom de kerstboom.

Jack Opgenoord

Directeur

 

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief