Rabobank Weerterland en Cranendonck biedt cultuur- en sportverenigingen intensieve ondersteuning om ze toekomstbestendig te maken en houden. Maar waarom doet de bank dat? Wat houdt de verenigingsondersteuning in? We vroegen het Annemiek Sprengers, Adviseur Marketing en Communicatie bij de Rabobank Weerterland en Cranendonck.

Waarom ondersteunt Rabobank Weerterland en Cranendonck verenigingen?

“Net als in de rest van Nederland, moeten verenigingen in de regio Weerterland en Cranendonck tegenwoordig alle zeilen bijzetten om gezond te blijven”, weet Annemiek Sprengers. “Veel clubs hebben moeite om organisatorisch en financieel het hoofd boven water te houden. De Rabobank, zelf een coöperatieve vereniging, gelooft van oudsher in de kracht van de samenleving en steunt clubs dan ook waar ze maar kan. Tot voor kort gebeurde dat nog uitsluitend met geld via Rabo ClubSupport, maar zeker voor de lange termijn blijkt geld niet altijd de beste oplossing. We vinden het belangrijk dat verenigingen zoveel mogelijk op eigen kracht hun ambities waarmaken. Daarbij geloven we heilig in het principe van wederkerigheid. Oftewel: elkaar helpen door kennis en ervaringen uit te wisselen. Vanuit die overtuiging ondersteunen we het verenigingsleven. Daarom delen we nu op de eerste plaats onze kennis. Met ons nieuwe sponsorbeleid staan we dichter bij de verenigingen en zoeken we samen naar duurzame oplossingen.”

 

‘Zeker voor de lange termijn blijkt
geld niet altijd de beste oplossing’

 

Annemiek Sprengers

Verschillende aanvragen

De Rabobank kreeg een aantal aanvragen voor verenigingsondersteuning. “Niet alleen de verenigingen, maar ook hun ondersteuningsvraag was heel verschillend”, licht Annemiek toe. “Denk aan het optuigen van een toekomstbestendige organisatie, het genereren van meer inkomsten, het werven en behouden van leden en vrijwilligers, samenwerking met collega-verenigingen of het verduurzamen van de accommodatie. Samen met Huis voor de Sport Limburg gingen we met deze verenigingen het gesprek aan. Dankzij deze intake met betrokken mensen uit de vereniging kregen we een goed beeld van werkelijke ambitie van de vereniging én of we deze vereniging met verenigingsondersteuning kunnen helpen. Dat antwoord was positief bij 5 verenigingen in de regio: Open Club Weert-Noord Verenigd!, Stichting Nederweert Collecteert, Turnvereniging Jan van Weert, Zanggroep Vocus en Dorpsraad Ospel.

Met deze 5 clubs zijn we concreet aan de slag gegaan met een oplossingsrichting. Tijdens de intake wordt de precieze hulpvraag in beeld gebracht en wordt bekeken welke kennis er ingeschakeld kan worden om de hulpvraag op te lossen. Daarbij zetten we ons grote netwerk in. Naast de Rabobank staan NOC*NSF, Huis voor de Sport Limburg, Huis voor de Kunsten Limburg en de Vereniging Kleine Kernen Limburg als kennispartners klaar.”

Toekomstige ondersteuningstrajecten

De verschillende ondersteuningstrajecten lopen op dit moment nog, maar clubs kunnen zich blijven melden voor verenigingsondersteuning. “Of we hun tegemoet kunnen komen, zal door een ‘goed’ gesprek blijken. Maar ook in 2020 zet Rabobank Weerterland en Cranendonck in op Verenigingsondersteuning én samenwerking met Huis voor de Sport Limburg!” besluit Annemiek.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief