Gemeentelijke deelname JOGG gratis

Ongeveer de helft van de gemeenten doet mee aan het landelijke programma JOGG; gezonde jeugd gezonde toekomst. Omdat steeds vaker het signaal binnenkwam dat gemeenten niet meedoen omdat ze aanhikken tegen de jaarlijkse deelnamekosten, heeft het ministerie van VWS besloten deze per januari te schrappen.

Financiële drempel

Voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners was de jaarlijkse bijdrage 5.000 euro, gemeenten met meer dan 50.000 inwoners betaalden 10.000 euro. Met het schrappen van de eigen bijdrage verdwijnt die financiële drempel, zo is de verwachting. ‘Dit moet ertoe bijdragen dat nog meer gemeenten aan de slag gaan om de fysieke en sociale omgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken’, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook voor de gemeenten die al aan het JOGG-programma deelnamen, wordt de jaarlijkse bijdrage per januari geschrapt.

Naar volledig artikel

Aldi en JOGG stimuleren 800 kinderen groente te eten middels groenteboxjes

Drie Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-partner ALDI slaan de handen ineen om het eten van groente bij jonge kinderen te stimuleren. 800 kinderen verdeeld over 22 opvanglocaties in JOGG-gemeenten Venlo, Venray en Weert ontvangen van hen groenteboxjes. Hierdoor wordt op een speelse manier door jonge kinderen ervaring opgedaan met het dagelijks eten van groente.

Het programma Groenteboxjes biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het stimuleren van groenteconsumptie. Het geeft opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvaten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van kinderen, thuis en op de opvang. Zo leren opvoeders hoe ze groente kunnen bereiden en aanbieden en leren kinderen dat groente eten lekker en leuk kan zijn. Daarnaast bevat het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op de kinderopvang. Het programma duurt ongeveer drie maanden waarin de kinderen elke dag groenten eten op de opvang en stickers mogen plakken.

Onderzoek door Universiteit Maastricht

De universiteit van Maastricht doet in opdracht van de ALDI en JOGG onderzoek naar het effect van het groenteboxjesprogramma. In de loop van 2021 hopen we de resultaten te kunnen presenteren. Onderzoek is erg belangrijk, dat vindt ook Promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo: “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoe vaker kinderen een bepaalde groente proeven, hoe lekkerder ze deze groente uiteindelijk gaan vinden. In dit onderzoek proberen we deze bevindingen te bevestigen en onderzoeken we daarnaast of het geven van een beloning (bijvoorbeeld stickers) een nog groter effect veroorzaakt. Door het Groenteboxjes project wordt op het kinderdagverblijf al een goede basis gelegd voor de groenteconsumptie van jonge kinderen, we hopen dat dit project ook in de thuissituatie een effect heeft op het eten van groente.”

Deze samenwerking in JOGG-regio Limburg is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking in JOGG-gemeenten. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een gezonde jeugd door samen met lokale organisaties de kinderen en jongeren in de eigen gemeente gezond op te laten groeien.

Extra stimulans voor ouders Voor veel ouders is het herkenbaar: peuters of kleuters die geen groente willen eten, hun bord niet leegeten en om ongezonde snacks vragen. Een dag biedt voldoende eetmomenten waarop (jonge) kinderen groente kunnen eten. Het eten van groente als tussendoortje kan vanzelfsprekend worden voor alle kinderen (en ouders) op de kinderopvang. Een gezonde vaardigheid waar zij een leven lang de vruchten van plukken.

Naar volledig artikel

Watertappunten in JOGG-gemeenten

Water drinken is gezond. Steeds meer scholen hebben daarom een watertappunt en een waterdrinkbeleid om het drinken van water te stimuleren. In Nederland vroegen in totaal 686 scholen subsidie voor een watertappunt aan, waarvan 446 in een JOGG-gemeente. In Limburg zijn er 41 watertappunten aan 12 JOGG-gemeenten toegekend. Veel JOGG regisseurs hebben de scholen geholpen bij de aanvraag, wat door de scholen erg op prijs wordt gesteld.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief