Wat je als vereniging over de WBTR moet weten

De WBTR gaat ervan uit dat ieder bestuurslid altijd het belang van de vereniging dient. Als dat niet gebeurt en er gaat wat mis, is ieder bestuurslid persoonlijk aansprakelijk. En dus niet alleen het bestuurslid dat zich niet aan de regels heeft gehouden. Het bestuur moet aangeven en vastleggen hoe de vereniging daarvoor zorgt.

Omdat de WBTR niet alleen verplichtingen oplegt, maar er ook sancties aan koppelt, is het dus belangrijk dat je als vereniging kunt aantonen dat je alles goed hebt geregeld. Vooral voor clubs met een eigen accommodatie en die gaan investeren, is het belangrijk goed van deze wet op de hoogte te zijn. Alle bestuursleden moeten bekend zijn met de nieuwe wet en de gevolgen daarvan voor hen persoonlijk. Als bestuur heb je de taak alle maatregelen te nemen, zodat de vereniging aan de wet voldoet.

Moet ik de statuten van mijn vereniging aanpassen aan de WBTR?

De WBTR gaat in per 1 juli 2021, maar als vereniging, stichting of coöperatie ben je niet verplicht om onmiddellijk de statuten te wijzigen. Het is echter wel verstandig om de statuten te wijzigen bij de notaris! Dan ligt alles officieel vast en weet je vereniging aan alle verplichtingen voldoet.

Als je ze niet direct aanpast, zijn bepaalde artikelen in de oude statuten niet meer rechtsgeldig. Ook zijn ze meestal niet meer compleet, terwijl dat volgens de wet wel zou moeten. Zorg er dan voor dat je deze artikelen in je huishoudelijk reglement opneemt, zodat je ze niet vergeet én je je aan de wet houdt. Want als je niet voldoet aan de WBTR kan dat voor bestuursleden persoonlijk gevolgen hebben. Begin dus op tijd!

Voorbeeldstatuten

Als je (sport) koepel voorbeeldstatuten heeft, kun je vragen of  deze al zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving en of je die mag gebruiken. Dan hoef je ze alleen nog maar aan te passen aan je eigen situatie.  Dat scheelt tijd en kosten bij de notaris omdat je al een kant-en-klaar document hebt.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met de aanpassing van de statuten? Dan kun je bij stichting WBTR tegen een gereduceerd bedrag het stappenplan aanvragen.

Webinars ‘De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging’

We organiseerden op 18, 24 en 29 maart van 19.30-20.00 uur samen met Burgerkracht, Huis voor de Kunsten Limburg en Vereniging Kleine Kernen Limburg de gratis webinars ‘De WBTR en de gevolgen voor mijn vereniging’.

Tijdens de webinars behandelden we elke keer een nieuw onderdeel van de WBTR, ze zijn dus niet hetzelfde. Hierin gaven we concrete voorbeelden en de belangrijkste algemene informatie over de WBTR. Voor alle specifieke situaties van verenigingen kun je bij Stichting WBTR terecht.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief