Veel fondsen en subsidiegevers zijn ondanks de maatregelen rond het coronavirus gewoon bereikbaar. Het is dus nog steeds mogelijk om subsidieaanvragen in te dienen en die worden gewoon in behandeling genomen. Zeker in deze rustigere tijd is het verstandig om na te gaan voor welke subsidies een project van de vereniging in aanmerking komt.

Tips bij het aanvragen van een subsidie of fonds

Er zijn ontzettend veel soorten subsidies gericht op diverse onderwerpen. Voor verenigingen en stichtingen zijn er over het algemeen twee soorten subsidies: reguliere subsidies en projectsubsidies. Bij reguliere subsidies gaat het om vaste regelingen waar verenigingen elk jaar gebruik van kunnen maken. Zo geven veel gemeenten voor elk jeugdlid onder de 18 jaar een bepaald bedrag, maar het kan ook gaan om financiële ondersteuning van sporttechnisch kader of beweegaanbod voor mensen met een beperking. Korting op de huur van de accommodatie valt hier ook onder. Deze subsidies zijn redelijk makkelijk aan te vragen bij de gemeente. Bij projectsubsidies gaat het om een eenmalige activiteit die duidelijk afgebakend is met een begin- en einddatum. Het betreft de -niet reguliere activiteiten- van een club, zoals schoolprojecten, clinics of het opzetten van een nieuw aanbod.

Waar vind je de subsidieregelingen?

Dat is nog niet zo eenvoudig uit te leggen. Op websites van gemeenten, provincies en  ministeries. Landelijke overheid vermeldt haar subsidies in de Staatscourant. Sommige lokale overheden hebben een speciaal subsidieloket waar alle regelingen vermeld staan. Andere lokale overheden hebben één document, de algemene subsidieverordening, waar alles in staat.

Veel overheden hebben vaste subsidies. Daarnaast worden regelmatig nieuwe subsidieregelingen bedacht. Nieuwe subsidieregelingen volgen bijna altijd op nieuw beleid. Door op de hoogte te blijven van de nieuwe beleidsontwikkelingen in de gemeente, provincie e.d. kun je ook zien waar in de toekomst nieuwe subsidieregelingen te verwachten zijn. Onderwerpen als sport, vrijwilligers of mensen met een beperking vallen meestal onder het thema ‘ sociaal beleid’.

Het projectplan

Het belangrijkste van de subsidieaanvraag is het projectplan. Het projectplan geeft meestal de oplossing voor een probleem. De volgende vier vragen moeten minimaal beantwoord worden in het plan:

  1. Wat is het probleem?
  2. Waarom is het een probleem?
  3. Wat zijn de oorzaken?
  4. Wat is er tegen te doen?

Meer weten over projectplannen en subsidieregelingen?

Belangrijk is dat je plan aansluit bij het beleid van de verstrekkende subsidie-instantie. Wij hebben veel ervaring in het schrijven van dit soort projectplannen. Wil je meer weten over zo’n projectplan of waar je een subsidie kunt vinden? Neem dan contact op met Hennie ter Haar. Zij helpt je graag verder.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief