Energieleveranciers met elkaar vergelijken loont bijna altijd. Maar waarop moet je als vereniging letten bij het afsluiten van een nieuw contract? Een checklist:
Hoe is een energienota opgebouwd?
Een energienota is opgebouwd uit drie delen:
De belasting en netwerkkosten zijn kosten die wettelijk zijn vastgesteld en voor een ieder gelijk. De leveringskosten, daar maken energieleveranciers het verschil. Bij het vergelijken van offertes moet je dus naar deze kosten kijken.
De afgelopen jaren is de energieprijs met ongeveer 18% gestegen. De prijs die een vereniging nu betaalt en wellicht twee jaar geleden heeft afgesproken met een leverancier, is niet de prijs van vandaag.
Let op stilzwijgende verlening
Kijk goed onder welke voorwaarden je een contract afsluit. Er zijn energieleveranciers die contracten stilzwijgend, maar onder andere voorwaarden, verlengen. Hierdoor kan de energierekening behoorlijk gaan stijgen.
Waarborgsom
De nieuwe leverancier kan de club vragen om een waarborgsom als hij denkt dat je een ‘betalingsrisico’ vormt wegens schulden of betalingsachterstanden. De borg bedraagt al snel een paar honderd euro en kan oplopen tot € 1000,-. Kijk goed wanneer je deze weer terugkrijgt. Is dat na een jaar wanneer de club aan al de betalingsverplichtingen heeft voldaan? Of pas na afloop van het contract?
Groene stroom
Vind je duurzaamheid en het klimaatprobleem belangrijk? Kies dan voor een energieleverancier die duurzame stroom produceert, inkoopt, verkoopt en/of in duurzame energie investeert en geen kolencentrales bouwt. Groene stroom hoeft zeker niet duurder te zijn dan vervuilende energie.
Wat biedt de leverancier?
Welke service verwacht je van de leverancier? Wil je een vast aanspreekpunt of neem je genoegen met een telefonische servicedesk? Ook zijn er leveranciers die je helpen met het inzichtelijk maken van je energieverbruik. Hierdoor krijgt de vereniging inzicht op welke momenten de club energie verbruikt en waar eventueel nog winst is te behalen.
Samen inkopen nog voordeliger
Het loont wanneer verenigingen samen stroom inkopen. De offertes worden dan nog scherper geprijsd. Dit kan sommige verenigingen al snel enkele honderden euro’s per jaar extra opleveren.
Wil je meer weten over energie besparen en het verantwoord verduurzamen van de accommodaties van jouw vereniging(en)?
Neem contact met ons op: 046- 477 05 90 | info@hvdsl.nl