Huis voor de Sport Limburg begeleidde Kimbria Racket Club uit Maastricht bij het maken van een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Een MJOP geeft verenigingen een duidelijk overzicht van wanneer welk onderhoud aan de accommodatie moet plaatsvinden en wat de kosten daarvan zijn. Benieuwd waarom Kimbria het MJOP liet opstellen en wat het de club oplevert? Wij vroegen het Frits Janssen (penningmeester) en Peter van de Kragt (voorzitter) van Kimbria Racket Club.

 

Hoe gingen jullie in het verleden om met het onderhoud van de accommodatie?

Het onderhoud bekeken we in principe per jaar. In de loop van een jaar krijg je een gevoel voor zaken die vervangen moeten worden omdat er meerdere storingen langskomen. Verder hadden we een potje met ‘onverwacht onderhoud’, waarbij we hoopten dat dit voldoende zou zijn. Al met al geen duidelijke kijk op de onderhoudskosten voor de langere termijn.

Waarom wilden jullie nu een MJOP laten opstellen?

Het huidige bestuur heeft zich tot taak gesteld om de financiële huishouding te professionaliseren. Verder hebben we ambitieuze plannen om het park te moderniseren en toekomstbestendig te maken. Denk aan zonnepanelen, led-verlichting en 2 extra padelbanen. Om tot goed overwogen investeringen te komen, moet dit passen in het totale plaatje voor de komende 15 jaar. Dan heb je een MJOP nodig.

Wat levert het MJOP de club op?

Het MJOP levert met name inzicht in de kosten voor de komende 15 jaar. Hier kunnen we de investeringen met de bijbehorende financieringskosten tegenaan zetten om te kijken of alles netjes haalbaar en betaalbaar blijft. Het plaatje waarbij we het MJOP en het investeringsplaatje bij elkaar brengen noemen we de ‘roadmap’. Deze gebruiken we om aan de leden uit te leggen wat we van plan zijn en hoe we dat financieel in goede banen leiden.

Hoe past verduurzamen in het MJOP?

Verduurzamen is een van de doelstellingen van het huidige bestuur. De vraag is, hoe kun je slim investeren waardoor je op termijn goedkoper en milieubewuster uit bent? Dat kun je inzichtelijk maken door de verwachte investeringen ook in het MJOP door te vertalen. (tekst loopt door onder de foto)

Voorzitter Peter van de Kragt toen hij als vrijwilliger van het jaar in het zonnetje werd gezet.

Welke rol heeft het sportakkoord Maastricht gespeeld bij de totstandkoming van het MJOP?

Dankzij het Sportakkoord is het Huis van de Sport Limburg in staat gesteld om een advies op te stellen voor onze tennis- en padelvereniging. Het advies, een meer jaren onderhoudsplan (MJOP) stelt ons in staat om onze ambitie en toekomstvisie te vertalen naar een concreet plan een zgn. roadmap voor de toekomst. In combinatie met een (liquiditeits-) begroting voor de komende 15 jaar kunnen we onze ambitie ‘spiegelen’ aan de financieringsmogelijkheden. Zonder het Sportakkoord en Huis van de Sport Limburg zou het advies niet tot stand zijn gekomen. Het advies vormt het fundament voor de plannen van onze vereniging.

Hoe hebben jullie de begeleiding door Huis voor de Sport Limburg ervaren?

We hebben met andere partijen aan tafel gezeten. Mooie beloftes vielen ons ten deel, maar vaak schort het in de uitwerking. Het bestuur is al heel druk met de hele club op de rit te houden, zeker met de ambities die we ons zelf opleggen. Het Huis van de Sport Limburg heeft ons concreet geholpen. Dus niet alleen met ideeën, maar ook met de uitwerking. Natuurlijk kost het ons ook tijd, maar zonder de inzet van ’t Huis was er geen MJOP geweest. Daarnaast heeft Huis voor de Sport Limburg geholpen bij het doorrekenen van de hoeveelheid zonnepanelen die we extra nodig hebben om het clubhuis energieneutraal te maken. Ook daar is dat meteen doorvertaald naar een concrete uitvraag bij leveranciers, incl. het beoordelen van de offertes. We hebben inmiddels een keuze gemaakt. De panelen worden voor de komende zomer bijgeplaatst.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief