Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt nog eens 250 gratis begeleidingstrajecten beschikbaar om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen van hun accommodatie. Al 1.500 clubs hebben via deze regeling inzicht gekregen in de verduurzamingsmogelijkheden van hun accommodatie. In Limburg voert Huis voor de Sport Limburg deze begeleidingstrajecten bij sportverenigingen uit.  

Hoe zo’n begeleidingstraject in zijn werk gaat en hoe je je kunt aanmelden, lees je hieronder.

Waarom verantwoord verduurzamen?

Energieverbruik is één van de grootste kostenposten voor een vereniging. Zo’n 15% van de kosten bestaat uit energielasten. Dit zijn maandelijks terugkerende kosten voor water, stroom voor o.a. verlichting en koeling en gas voor het verwarmen van de accommodatie. De energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen en de verwachting is dat deze prijzen niet dalen. Als een vereniging aan de slag gaat met het verduurzamen van hun accommodatie kunnen ze de energiekosten eenvoudig verlagen. Dit kan al met een deurdranger, ledverlichting of natuurlijk zonnepanelen. Uit ervaring bij ruim 60 organisaties, weten we dat na het doorlopen van het programma er zo’n € 3900,- op energielasten bespaard wordt. Dat is een gemiddelde besparing van 40%!

Verantwoord Verduurzamen: alle kennis onder 1 dak !

Verantwoord Verduurzamen is een initiatief van Huis voor de Sport Limburg. Door de inzet van eigen bouwkundige specialisten op het gebied van duurzaamheid en met kennis van fondsen en subsidies zijn wij de sparringpartner als het gaat over duurzaamheidsvraagstukken. Daarnaast zijn wij de partij die een energiescaninclusief bouwkundig advies financiering en monitoring voor verenigingen kan uitvoeren. 

Hoe gaan we te werk?

1.  Kennismaking en ophalen van de vraag: welk gebouw wil je verduurzamen? Zijn er nog andere vragen t.a.v. de organisatie of het gebouw etc.?

2. De energiescan voeren we uit op locatie. Onze bouwkundig ingenieur bekijkt de gehele accommodatie en bespreekt welke maatregelen je op korte en lange termijn kunt nemen om te verduurzamen. Vaak leveren kleine investeringen al direct rendement op! We bekijken het gebouw, we bespreken het energieverbruik, het gebruik van de accommodatie en de vitaliteit van de gebruiker(s).

2. De resultaten van de energiescan verwerken in een helder rapport. We zetten op een rij welke investeringen zinvol zijn en welke volgorde wenselijk is. Natuurlijk lichten we je het rapport persoonlijk toe.

3. Op basis van het rapport en de wensen van je vereniging, maken we een plan van aanpak, inclusief financieringsvoorstel.

4. We begeleiden je bij offertetrajecten: we helpen bij het aanvragen en beoordelen van offertes.

5. Vervolgens ondersteunen we je bij de realisatie van de gekozen maatregelen.

6. Ten slotte monitoren we het resultaat van de genomen duurzaamheidsmaatregelen.

Aanmelden begeleidingstraject 

Wil je als sportvereniging aan de slag met ledverlichting, isolatie, zonnepanelen of andere manieren van verantwoord verduurzamen?

Meld je nu aan

Voor deze gratis begeleidingstrajecten geldt: op=op! 

Vragen?

Neem gerust contact op met Hennie ter Haar.

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief