Sinds 2018 heeft Huis voor de Sport Limburg al meer dan 40 verenigingen begeleid bij het verantwoord verduurzamen van hun accommodatie. We begeleidden deze tennis-, voetbal-, hockey-, hengelsport-, zwem-, korfbal- en paardensportverenigingen, schutterijen, sport- en petanquehallen gratis omdat zij gebruikmaakten van de duurzaamheidsvouchers van NOC*NSF.  

We zetten de belangrijkste uitkomsten van deze projecten op een rij:

  • Gemiddeld bespaart een vereniging € 806,- per jaar op de energierekening door het toepassen van energiezorg. Dat wil zeggen overstappen naar een andere energiemaatschappij, goed monitoren van het verbruik maar ook door kleine slimme maatregelen toe te passen zoals het plaatsen van deurdrangers of folie achter de verwarming.
  • Verenigingen die het volledige programma hebben doorlopen besparen gemiddeld € 3900,- per jaar op hun energiekosten. Dit is meestal zo’n 40% van hun energierekening.
  • Het vervangen van de binnenverlichting door ledverlichting en het isoleren van daken, muren en vloeren zijn veel genomen maatregelen om energie te besparen.
  • Om energie op te wekken, worden bijna altijd zonnepanelen geplaatst.
  • Verenigingen laten vooral hun sponsoren en lokale aannemers  de duurzaamheidsmaatregelen plaatsen.
  • Verenigingen investeren gemiddeld € 10.000,- in duurzaamheidsmaatregelen. Bijna alle verenigingen maken gebruik van de BOSA-regeling en krijgen 30% subsidie op hun duurzaamheidsinvesteringen.
  • 5% van de verenigingen gaat nog een stapje verder en neemt die maatregelen om te komen tot een energie neutrale accommodatie.

Sportverenigingen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun accommodatie kunnen tot einde van het jaar gratis gebruik maken van de het programma Verantwoord Verduurzamen.

Wil jouw vereniging ook op energiekosten besparen of wil je meer weten over de gratis begeleiding bij het verantwoord verduurzamen van je sportaccommodatie?

Lees dan hier verder

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief