Gelukkig zijn er in Limburg al veel mooie initiatieven om deze doelgroepen mee te laten doen. Van verenigingen met G-teams tot organisaties die activiteiten voor de verschillende doelgroepen organiseren. Op deze pagina ‘Welkom in de Sport’ lichten we enkele initiatieven uit. Hopelijk inspireren ze jouw club om met het belangrijke thema ‘inclusiviteit’ aan de slag te gaan!

Door de opnieuw aangescherpte coronamaatregelen zijn we nu helaas maar tot 17.00 uur welkom in de sport. We hopen van harte dat de sport snel weer volledig opengaat. Laten we er dan samen voor zorgen dat iedereen welkom is!

Doe de inclusiecheck

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen we jou en jouw sportclub uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij jouw club.

In hoeverre is jouw sportclub al inclusief? Is het bestuur van jouw club divers en representatief? Is de accommodatie voor iedereen toegankelijk en sluit jullie aanbod aan op de wensen en behoeften van sporters uit de omgeving?

De campagne ‘Ik heb het in me, zie jij het ook’ daagt sportaanbieders uit het gesprek op gang te brengen over de waarde van een inclusieve en gastvrije sportomgeving. Benieuwd hoe jouw club ervoor staat?

Doe hier de inclusiecheck

en ontdek wat jouw club kan bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Limburg mogelijk te maken!

Dankzij Jeugdfonds Sport Limburg doen alle kinderen mee

Kinderen in armoede en vluchtelingenkinderen vinden vaak de weg niet naar georganiseerd sport- en cultuuraanbod. Financiële redenen zijn een mogelijke oorzaak maar ook taalproblemen, prioritering, cultuurverschillen, communicatieproblemen, laaggeletterdheid en gebrek aan goede begeleiding spelen een rol.

Vanuit de provinciale subsidie ‘Meedoen’ ondersteunen Jeugdfonds Sport Limburg en Jeugdfonds Cultuur Limburg vijf pilotprojecten in Limburg. Het doel van deze pilotprojecten is belemmeringen wegnemen en meer kinderen laten MEEDOEN. Want ook zij zijn Welkom in de Sport. Benieuwd naar de MEEDOEN-projecten in Maastricht, Vaals, Roermond, Sittard-Geleen en Venray?

Alle MEEDOEN pilotprojecten

“Omdat een gezonde jeugd een goede basis voor het leven is, zetten wij ons als Jeugdfonds Sport Limburg in om alle kinderen te laten meedoen aan sport. Dus ook de kinderen voor wie dat, om financiële redenen, anders niet mogelijk zou zijn.”

Birgit Op de Laak | Voorzitter Jeugdfonds Sport Limburg

Bijzonder in Beweging en Dirk Kuyt Foundation organiseren Bijzondere Kampioenendag

Bij Bijzonder in Beweging en de Dirk Kuyt Foundation weten ze als geen ander hoe belangrijk het is dat ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen sporten. Daarom bundelden zij hun krachten en adopteerde de Dirk Kuyt Foundation vijf sportinstuiven die Bijzonder in Beweging wekelijks organiseert.

Om hun samenwerking te vieren, organiseerden ze samen de op Sportlandgoed De Haamen in Beek een Bijzondere Kampioenendag voor alle mensen uit Limburg met een beperking. Aan deze eerste editie deden meer dan 130 enthousiaste sporters mee. Dat het een fantastische dag was, zie je hier.

Benieuwd naar de ruim 40 activiteiten die Bijzonder in Beweging wekelijks voor mensen met een verstandelijke beperking organiseert?

“Plezier beleven aan bewegen is voor mensen met een beperking enorm belangrijk, misschien nu nog wel meer dan ooit. Daarom is het heel belangrijk dat we ons samen blijven inzetten voor de vitaliteit van deze doelgroep.”

Amanda Klein | Directeur Bijzonder in Beweging

Iedereen Kan Sporten Limburg maakt sport en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk

Iedereen Kan Sporten Limburg maakt sporten voor mensen met een beperking mogelijk. In Limburg organiseren wekelijks 209 sportaanbieders 315 sport- en beweegactiviteiten voor mensen met een beperking.

Wil je meer weten over sport en bewegen voor mensen met een beperking in jouw regio, neem dan contact op met een van de regioconsulenten.

Neem contact op

“Ons doel is dat iedereen kan sporten. Niemand moet drempels of belemmeringen ervaren. Alles moet mogelijk kunnen zijn voor iedereen.”

Chantal Bos | Regioconsulent Iedereen Kan Sporten Limburg

MBvO brengt senioren samen in beweging

Door bewegen vitaliteit en contact stimuleren, met als uiteindelijk doel dat senioren zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Dat is de missie van MBvO Limburg. Want ook voor senioren is het hartstikke belangrijk dat zij mee kunnen blijven doen. Niet alleen de beweging is goed, ook de sociale contacten zijn onmisbaar. Elke week bewegen in Limburg ruim 16.800 senioren in 1124 beweeggroepen en werken zij samen aan hun fitheid in hun eigen buurt. De 328 lesgevers geven les in gymnastiek, spelsport, dans, yoga, zwemmen, wandelen, enzovoort. Met meer dan 30 beweegvormen is er voor iedereen een passende activiteit te vinden, ook voor mensen met een chronische aandoening. MBvO neemt ook fittesten af, zoals bij het programma Sociaal Vitaal in Eijsden-Margraten waaraan 340 senioren van 75 jaar en ouder deelnamen.

Naast de provinciale coördinatie, organiseert MBvO ook de erkende opleiding sport- en beweegleider senioren en de bijscholingen van lesgevers. Zo staan de lesgevers altijd goed voorbereid voor de groep!

MBvO viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Op naar de 100!

“Uitgangspunt voor MBvO is dat iedereen kan meedoen. Er zijn zelfs beweeggroepen voor 90+’ers! Meedoen aan MBvO geeft niet alleen beweging, maar ook wekelijks contact. De mensen komen voor een goede, verantwoorde en vooral leuke les én de gekwalificeerde docent die er elke keer weer een feestje van maakt!”

Simone Gerono | Adviseur Sport, Bewegen en Gezondheid bij MBvO

Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg laat alle volwassenen meedoen aan sport en cultuur

De visie van het Volwassenenfonds is een inclusieve samenleving waarin iedereen profiteert van de kracht van sport en cultuur. Daarom wil het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg financiële drempels wegnemen, zodat alle volwassenen -ongeacht hun financiële situatie- aan sport en cultuur kunnen meedoen. Samen met gemeenten en partners maken zij dit mogelijk.

Dankzij deelname van de gemeenten Meerssen, Peel en Maas, Sittard-Geleen en Stein en 30 actieve Limburgse intermediairs konden afgelopen jaar ruim 80 volwassenen meedoen aan sport en cultuur. Volgend jaar haken naar verwachting nog 10 Limburgse gemeenten aan en krijgen meer Limburgers de kans om mee te doen aan sport en/of cultuur.

Wanneer haakt jouw gemeente aan?

Wij haken aan!

“Door de coronacrisis is de groep volwassenen die om financiële redenen niet aan sport en cultuur kan meedoen, groter dan ooit. Dat terwijl zij het liefst structureel meedoen. De strijd tegen eenzaamheid moeten we samen aangaan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen kan (blijven) meedoen.”

Chantal Jacobs | Coördinator Volwassenenfonds Sport & Cultuur Limburg

‘Inclusief sporten’ belangrijke pijler Limburgse sportakkoorden

Huis voor de Sport Limburg was als formateur bij een groot aantal Limburgse sportakkoorden betrokken. In al deze lokale sportakkoorden is inclusief sporten en bewegen een belangrijke pijler. Om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken, formuleerden de bij de sportakkoorden betrokken organisaties meerdere acties. Welke acties dit zijn?

Dat lees je hier!

Hoe inclusief is jouw sportvereniging?

Doe nu de inclusiecheck

Wil jij op de hoogte blijven van het sportnieuws uit Limburg?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief